donderdag, januari 10, 2013

Hyde Park On Hudson
Filmtheater Fraterhuis, met mams 10012013
Over het bezoek van stotterende koning George VI (Samuel West) aan vaderlijke president Franklin Roosevelt (Bill Murray) vlak voor het begin van WOII, bekeken vanuit het oogpunt van de Roosevelt's achternicht Daisy (Laura Linney), die ondertussen een affaire met hem heeft.
Gebaseerd op recent ontdekte brieven van Daisy (aka Margaret), die dus één van FDR's vele minaressen bleek te zijn. Ik werd een beetje iebel van haar naïeviteit en begreep de aantrekkingskracht tussen die twee niet helemaal. Daarom was ik blij toen de focus uiteindelijk naar het bezoek ging en het contrast tussen de gemoedelijke sfeer van de Amerikanen en de stijfheid van de Engelsen.
Ook interessant als vervolg op The King's Speech. Samuel West is geen Colin Firth, maar geeft waardig gestalte aan King George, vooral naast de zichzelf wegspelende Bill Murray. Waarom werd die laatste zelfs niet genoemd bij de Oscars? Prachtige rol! Ook verrassend: de rol van (queenmum) Elizabeth werd gespeeld door Olivia Colman, de moeder uit Beautiful People! Maar mijn favoriet was Eleanor (Olivia Williams), de echtgenote van Roosevelt; wat een topvrouw. En niet alleen vanwege alle verrukkelijke verwijzigingen naar haar vermeende relaties met dames. *grijns*

Labels: ,