dinsdag, oktober 18, 2005

The Jacket
Studentenavond(!?) Filmtheater Fraterhuis, met mams 18102005
Ik had verwacht dat deze film groots uitgebracht zou worden, gezien de hoofdrolspelers en het bijzondere verhaal (qua status mijn inziens vergelijkbaar met The Island) maar ik heb er niet veel over gehoord, terwijl het minstens zo'n intrigerend verhaal is.
We volgen militair Jack Starks (Adrian Brody uit The Pianist) nadat hij in de Golfoorlog door een kogel in zijn hoofd werd geraakt. Hij lijdt hierdoor aan geheugenverlies en het is niet helemaal duidelijk of hij dingen werkelijk meemaakt of dat hij ze fantaseert. In het begin van de film zien we alles vanuit zijn gedachtenwereld en weten wij ook niet wat er precies is gebeurd voordat hij werd aangetroffen bij een doodgeschoten politie-agent. Jack wordt beschuldigd van moord en komt in een psychiatrische inrichting terecht, waar hij een experimentele behandeling ondergaat. Hij krijgt hallucinerende 'medicijnen' toegediend en vastgebonden in een dwangbuis door goedbedoelende(?) dokters in een la van het mortuarium gestopt, zodat hij gedwongen wordt om over zijn misdaden na te denken.
Hier maakt de film opeens de rare omslag naar een ander standpunt, want terwijl Jack in die la ligt te freaken, gaan wij opeens naar het kantoor van de dokter om uitleg over de behandeling te krijgen. De hoofdarts wordt geconfronteerd met kritiek door zijn personeel en daarna gaan we weer naar Jack. Een storende beslissing van de filmmaker, deze plotselinge overgang naar een ander personage. Het duurt even om weer in het verhaal te komen, maar dankzij het ijzersterke spel van Adrian Brody, die de verwarde geestestoestand van Jack subliem weet weer te geven, raak je toch weer betrokken bij de hoofdrolspeler.
In de la komen bij Jack herinneringen boven maar ook ziet hij beelden van de toekomst. Jack ontmoet een jonge vrouw (Keira Knightley) en ontdekt wanneer hij dood zal gaan. Kan Jack er achterkomen wat er precies met hem is gebeurd?
Geweldige film: goed verhaal en prachtige rollen van alle aanwezigen: Jennifer Jason Leigh als psychiater en Kris Kristofferson als hoofd van de inrichting zijn super, Keira speelt haar beste rol totnogtoe en Adrian is geweldig. Deze film had meer aandacht verdiend: mocht je 'm nog ergens tegenkomen: gaat dat zien!

Labels: