vrijdag, april 02, 2010

Invictus
Filmtheater Fraterhuis met mams, 02042010
Morgan Freeman speelt Nelson Mandela in een film van Clint Eastwood. Klinkt nogal heftig, maar het verhaal is klein; de politieke en persoonlijke geschiedenis van Nelson Mandela komt slechts zijdelings aan bod.
De vers aangetreden Zuid Afrikaanse commissie van sport ziet het nationale rugby-team als oud symbool van de apartheid omdat het vooral door blanke Zuid Afrikanen werd aangemoedigd. Ze wil de naam en kleuren van het team veranderen om zo het verleden uit te wissen. Nelson Mandela wil het team in de aanloop op de wereldkampioenschappen juist gebruiken om de eenheid van zijn nieuwe 'regenboognatie' te benadrukken. Hij vraagt aanvoerder François Pienaar (Matt Damon) om hem hierbij te helpen.
De eerste helft van de film vertelt over de eerste dagen van het presidentsschap van Mandela en dat is bijzonder boeiend. De manier waarop hij zijn medewerkers duidelijk maakt dat samenwerking constructiever is dan wraak is inspirerend, zowel voor allen die het in de praktijk zien als voor de kijker.
Helaas is het laatste stuk van de film een veredeld rugby verslag met bijna de hele wereldbeker wedstrijd in slow motion en met aangezet gekreun. Daar had ik zonder gekund. Jammer.