zondag, november 08, 2009

Julie & Julia
Pathé de Munt, Amsterdam met mams, 16112009
Met m'n nieuwe crush Amy Adams en oude vertrouwde Meryl Streep. Amy speelt Julie, een jonge vrouw die haar riching in het leven een beetje kwijt is en dat weer een doel probeert te geven. Ze geeft zichzelf opdracht om een jaar lang alle recepten uit een klassiek kookboek te maken en hierover te bloggen. Terwijl zij worstelt in de keuken, zien wij hoe dat boek destijds werd samengesteld door Amerikaans icoon Julia Child die de Franse keuken begrijpelijk wou maken voor Amerikaanse huisvrouwen. Zij legde zo de grondslag voor een goede maaltijd als tegenwicht voor de toen opkomende snelle hap.
Een leuk contrast tussen het leven van vrouwen in de jaren zestig en nu; Julie is enigzins stuurloos in deze geëmancipeerde tijd met alle mogelijkheden, terwijl Julia Child weet wat ze wil en ondanks haar moderne omgeving moet vechten om daar als pronte vrouw te komen. Een overeenkomst tussen de dames is dat ze beiden een bijzonder aardige man hebben die hen steunt door dik en dun. Het verhaal van Julia is gebaseerd op brieven van vrienden en familie en geeft een heel leuk tijdsbeeld; ze heeft duidelijk een bevoorrechte positie en veel vrijheid, maar haar uitbundige levenshouding wordt toch niet door iedereen geaccepteerd. Het blog van Julie is ook echt en is de basis van de film.
Ik vond het heerlijk om beide vrouwen bezig te zien. De hele film zit vol met 'lovable' characters en ondanks een paar tranen en klein drama is het vooral een gezellige boel. Fijne film. (En m'n crush voor Amy is alleen maar groter geworden, damn she's cute:)

Labels: ,