vrijdag, februari 19, 2010

Where The Wild Things Are
Pathé De Munt Amsterdam, 19022010 16.10 uur
Bewerking door Spike Jonze van een -kennelijk- bekend kinderboek over een jongetje dat van huis wegloopt en terechtkomt op een eiland vol met wonderlijke monsters. Of het droom, fantasie of toch werkelijkheid is maakt niet zoveel uit; de monsters zijn in ieder geval overduidelijk metaforen voor de verschillende emoties die het jongetje ondergaat terwijl hij probeert om te gaan met de scheiding van z'n ouders en het opgroeien van z'n puberende zus.
Het jongetje wordt met verve gespeeld door Max Records en de zeer geloofwaardige enorme monsters zijn van de hand van Jim Henson's Creature Shop. De regie van Spike Jonze zorgt ervoor dat het beeld nooit verveelt en er zitten zoveel herkenbare emoties in het verhaal dat iedereen er wel iets persoonlijks uit kan halen.
Omdat er veel mensen zijn met herinneringen aan het originele (prentenboek) was er van alle kanten kritiek op de uitvoering, maar ik had geen bagage en vond het een zalige film. (En heus niet omdat ik er achterkwam dat mijn favoriete Amerikaanse schrijver David Eggers had meegeschreven aan het script;)