woensdag, juli 30, 2008

Be Kind Rewind
Filmtheater Fraterhuis met mams, 30072008
Geschreven en geregisseerd door Michel Gondry, ook bekend van Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (alleen regie) en The Science Of Sleep (script en regie).
Be Kind Rewind speelt zich af rond een oude buurtvideotheek waar Mike (Moss Def) een paar dagen de leiding heeft, terwijl de baas (Danny Glover) bezig is om een oplossing voor de komende sloop van het gebouw te vinden. Wanneer buurman Jerry (Jack Black) -die vlakbij een electriciteitscentrale werkt- per ongeluk wordt gemagnetiseerd en de zaak binnenloopt, blijken alle videobanden te zijn gewist. Om de klanten niet teleur te stellen, maken de jongens eigen versies van allerlei bekende films: Ghostbusters, Robocop, Rush Hour 2... Deze edities zijn een grote hit en al gauw kunnen ze de vraag om meer niet aan. Ze doen een beroep op alle buren om mee te doen en zamelen zo geld in om de videotheek te behouden.

Ik heb vooral genoten van de nepfilms, die waren een feest der herkenning. Het was jammer dat het maken van die films werd onderbroken door de kleffe verhaallijn over het redden van het gebouw. Want dat is een zwak punt van de film, die verder bol staat van de inventiviteit. De special effects en decorstukken zijn een lust voor het oog. Voor liefhebbers van de stijl van Gondry absoluut een aanrader.

N.B. Ook de officiele website van de film is de moeite waard: niet schrikken van alle effecten: na demagnetisering kom je op een opnieuw gemaakte hoek van het internet! Maak bijvoorbeeld eens gebruik van de 'SEARCH'-knop voor een eigen kijk op Google en vele andere bekende websites: Be Kind Rewind Website"!

Labels: