woensdag, juli 13, 2005

The Station Agent
Filmtheater Fraterhuis, 13072005
Film was geweldig, maar moeilijk uit te leggen, gewoon zo'n lekker luie zondagmiddag film over het leven en hoe dat voortkabbelt. Om toch wat te kunnen kraken de (enigzins) aangepaste samenvatting van het filmhuis...
Finbar McBride (Peter Dinklage) heeft iets met treinen. Hij repareert modellen in een winkel voor liefhebbers. Als de eigenaar van die winkel overlijdt, erft Finbar een oud treindepot. Hij besluit te verhuizen naar het dorp waar het depot staat. Fin is bijzonder klein en wordt door veel mensen 'dwerg' genoemd. In zijn nieuwe dorp is hij dan ook het gesprek van de dag. Hij probeert zich eraan te ontrekken maar krijgt toch contact met enkele inwoners. Gaandeweg krijgt Finbar een bijzondere band met de stoere latino Joe en de gescheiden kunstenares Olivia, die allebei ook zo hun problemen hebben in de omgang met andere mensen.

en mijn reactie daarop:
'subtiel'.. ehm net zo subtiel als hier geprobeerd wordt om het feit dat Finbar een lilliputter is te vermijden? (Terwijl dan wel weer vermeld moet worden dat Joe latino is? Niet relevant!) Is 'dwerg' de politiek correcte term? 'Bijzonder klein', tsss. Het is lastig om een film die daar eigenlijk geen issue van maakt te beschrijven zonder die vermelding, omdat het natuurlijk toch is wat Finbar intrigerend maakt (hoe stom dat ook is). 'It's funny how people see me and treat me, since I'm really just a simple, boring person' En dat is precies het onderwerp van de film. Hoe je door iedereen in z'n waarde te laten het beste in mensen naar boven brengt. Klinkt klef, maar wordt erg droogkomisch en ontroerend gebracht. Prachtfilm, aanrader.