donderdag, januari 10, 2008

Tussenstand
Filmtheater Fraterhuis, met mams 10012008
Een nederlandse film over een gescheiden stel dat nog regelmatig samen afspreekt om over hun zoon te praten. Zij maakt zich zorgen, hij vindt dat ze niet zo moet zeuren. Zoon trekt zich terug. Het zijn moeizame gesprekken tussen een man en vrouw die duidelijk uit elkaar zijn gegroeid.
Behalve de gesprekken tussen de ex-en zien we hen ook afzonderlijk met andere mensen. Zij praat met haar moeder en collega, hij wordt geinterviewd en praat met z'n beste vriend. Uit al deze gesprekken blijkt hoe verschillend ze omgaan met de situatie.

Het bijzondere van deze film is de manier waarop de gesprekken tussen alle personages in beeld worden gebracht. De camera zit boven op de huid en geen enkele emotie blijft verborgen. Heel indringend.
Het verhaal is door regisseur en (theater)acteurs door improvisatie tot stand gekomen. De gesprekken zijn merendeels in een keer opgenomen, met een andere point of view als vervolg (er wordt niet midden in het gesprek gewisseld van camera-standpunt) Hierdoor ga je in gedachten mee met degene die je in de ogen kijkt, waar vooral veel in te zien valt wanneer er wordt geluisterd.
Prachtige film. Aanrader.

Labels: