zondag, augustus 22, 2010

Three Miles North Of Molkom
Filmtheater Fraterhuis, met mams 22082010
Documentaire over bezoekers aan het internationale esoterische No Mind-festival, dat ieder jaar wordt georganiseerd diep in de bossen van Zweden. Mensen die 'op zoek zijn naar zichzelf' komen een aantal weken samen voor lessen van zweverige wijsneuzen, diepgaande groepsgesprekken, zweethutceremonies en diverse andere samenkomsten met hoge aai-factor.
We volgen een aantal mensen die zich onderdompelen in new age-rituelen, waaronder een backpackende Australische rugby-coach die per ongeluk op het festival terecht is gekomen en zich aanvankelijk nogal cynisch opstelt. Helaas wordt ook hij op een gegeven moment zo gehersenspoeld dat hij alle redelijkheid uit het oog verliest.
Inderdaad: ik ben bevooroordeeld en de documentaire heeft mij niet van gedachten veranderd. Alhoewel veel mensen daar zich vol goede bedoelingen richtten op mogelijke geestelijke verrijking, vond ik het een nogal egoïstische bedoening. Ondanks alle zogenaamde liefde die de ronde doet, is iedereen behoorlijk met zichzelf bezig. Dat is niet perse fout, maar wel als je pretendeert veel om anderen te geven, maar ondertussen vooral zoekt naar een manier om jezelf te bevredigen. En ja, dat bedoel ik zo dubieus als het overkomt.