zondag, september 03, 2006

Hard Candy
Filmtheater Fraterhuis, 03092006
De 14-jarige Hayley maakt via internet een afspraak met de 32-jarige fotograaf Jeff. Ze lijkt hem te verleiden, hij houdt haar in eerste instantie op een afstand, maar ondanks zijn aanvankelijke bezwaren neemt hij haar toch mee naar huis 'om een cd te beluisteren'. Ze drinken wat en dan blijkt ze hem een verdovend middel te hebben toegediend. Wanneer hij wakker wordt, zit hij vastgebonden op een stoel en wil zij hem laten bekennen dat zij niet het eerste tienermeisje is dat hij mee naar huis heeft genomen.
Als kijker word je voortdurend uitgedaagd om partij te kiezen: in eerste instantie vind je hem een engerd, al doet zij wel erg uitdagend, had hij daar niet duidelijk een grens moeten stellen? Of is hij toch een pedofiel en verdient hij het dan om hard aangepakt te worden? Het is een intensieve mentale en fysieke strijd. Haar methodes om hem toe te laten geven zijn heel extreem, tot het bloederige toe (gebruik je fantasie: wat willen mensen doen met verkrachters? Juist.) maar dwingen je wel om na te denken.
De scenes tussen Hayley en Jeff zijn heel goed en hadden de hele film kunnen vullen. Helaas vond iemand het nodig om nog een buurvrouw te introduceren, die niets toevoegt aan het verhaal. Bovendien blijkt dan dat de actrice die Hayley speelt (Ellen Page - Xmen3!) alleen tegenover personage Jeff (Patrick Wilson - Angels in America!) overtuigend in haar rol is. Dat is jammer, want het verstoort niet alleen de chemie tussen de hoofdrolspelers maar ook het tempo van de film. Gelukkig zijn er na die onderbreking nog genoeg scenes om weer in het verhaal te komen. En zo blijf je toch geboeid tot het einde. Een film die je raakt. Aanrader.