dinsdag, maart 21, 2006

Jarhead
Filmtheater Fraterhuis, 21032006
Van regisseur Sam Mendes (American Beauty!) Met Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain) als marinier in Operatie Desert Shield en de daaropvolgende operatie Desert Storm. Gebaseerd op een cynisch boek van Anthony Swofford die alles zelf heeft meegemaakt. We volgen hem vanaf z'n eerste trainingsdag en gaan vervolgens mee naar Irak (nadat Saddam Koeweit is binnengevallen.) Hij wordt uiteindelijk uitgezonden als scherpschutter en Peter Sarsgaard (uit Kinsey) is z'n spotter. Chris Cooper speelt de luitenant generaal, Jamie Fox (uit Ray) de drillinstructeur en peletonleider (dat heet luitenant geloof ik;-). Maar de oorlog bestaat voor hen vooral uit veel wachten en het vervelen werkt de soldaten erg op de zenuwen. Ze brengen de tijd door met veel oefenen, maar vooral veel rondhangen. Wanneer ze dan eindelijk in actie mogen komen, staan ze op scherp. Een bijzonder onthullende realistische kijk op de waanzin van vechten in den vreemde.

Een greep uit Jelle's reacties: een prachtige cinematografie! En heerlijke zwartgallige humor! Maar ook bij tijd en wijle hartverscheurend!
En ja, ik ben het met hem eens: goede film. Perfecte personages, indrukwekkende (vecht- en feest) scenes en nog waargebeurd ook. Tof. Jamie Fox was never better en Jake is helemaal op z'n plek als verdwaasde en verveelde scherpschutter, ook Sarsgaard was super. Extra vermelding voor de kerstoutfit van Jake (bestaande uit een kerstmuts op z'n kale koppie en eentje als string: thank you dress department) maar alle oppervlakkigheid op een stokje: topfilm.