zondag, juni 12, 2005

Dear Wendy
Filmtheater Fraterhuis, met mams 12062005
Van Thomas Vinterberg (o.a. Festen) naar een script van Lars von Trier, maar op mijn lijstje vanwege Jamie Bell (hoofdrolspeler uit Billy Elliot). Over jongen in arm mijnwerkerstadje, maar eigenlijk een moraalverhaal over de manier waarop men in Amerika met wapens omgaat. Knul vormt een groep met een aantal buitenbeentjes die allen wapens hebben maar beloven deze nooit te gebruiken. Ze zweren bij het pacifisme. Zelfvertrouwen kweken, daar gaat het om. Met de komst van een nieuw lid wordt deze belofte flink op de proef gesteld. Zal hun vredelievend moralisme stand houden tegen het geheime genot van de wreedheid? Ehm... natuurlijk niet (duh)
Interessant gegeven, maar irritante voice-over en vooral in het laatste half uur van de film wordt je inlevingsvermogen erg op de proef gesteld. In eerste instantie lukt het aardig om door de metafoor heen te kijken en het verhaal in het kleine dorpje (dat dus symbool staat voor heeeeeel Amerika) te volgen. De gebeurtenissen op het eind lopen echter zo uit de hand voor de beperkte locatie dat de moraal wat al te nadrukkelijk op je afgeschoten wordt: jahaa, I get it: people good, guns bad.
Ondanks die kritiek wel een aanrader: Jamie is geweldig en ook de andere jonge acteurs zijn in hun element als loosers die zelfvertrouwen krijgen. Ga dat zien!

Labels: