maandag, februari 26, 2007

Kicks
Sneak 436, Buitensoos 26022007
Kort samengevat? Crash, maar dan op z'n Nederlands. Een ensemble-film over de maatschappij. De verhaallijntjes:
Marouad (Mohammed Chaara) is net gepromoot tot sergeant in het Nederlandse leger en staat op het punt met Aaliyah te trouwen. Dan vertelt ze hem dat ze geen maagd is.
Aaliyah (Maryam Hassouni) werkt bij de politie en hoort voortdurend racistische opmerkingen. Dan schiet haar blanke collega een Nederlands-Marokkaanse jongen neer. Is dit een tragisch ongeluk of een racistisch incident? Haar getuigenis kan doorslaggevend zijn.
Saïd (Mimoun Oaïssa), de oudere broer van het slachtoffer en jeugdbegeleider in de sportschool probeert de gemoederen te bedaren en de rust te bewaren.
Kim is grachtengordel-muts die besluit kennis te maken met haar allochtone stadgenoten. Komische noot Nordin laat haar de kleine, alledaagse discriminatie ervaren. Kim leert hem over tolerantie en vrije liefde. Haar man, reclamemaker Wouter (Roeland Fernhout) wil een film maken over asielzoekers.

Genoeg talent voor een interessante vertolking van alle herkenbare situaties. Maar het is niet echt lekker met elkaar verbonden, de volgorde van de verhalen is rommelig en de uitvoering is hier en daar niet geweldig. Met name Roeland's filmmaker is meer karikatuur dan echt mens. En dat voor een film die stereotypen aan de kaak wil stellen. Op komische wijze weliswaar, maar het is soms schipperen tussen serieus standpunt en een les met een knipoog. Een mooie poging tot eens wat anders dan al die politiek correcte (en minder correcte) comedies van de laatste jaren, maar niet helemaal geslaagd: we zijn er nog niet.

Labels: