vrijdag, september 14, 2007

Hairspray (2007 Musicalversion)
Bioscoop De Kroon, 14092007 met mams
De orginele film uit 1988 is geen musical, al zit er wel veel muziek en dans in. Een paar jaar geleden werd daar een musical van gemaakt en die is nu dus weer verfilmd. Het verhaal is hetzelfde: stevig meiske krijgt onverwacht de kans om te dansen in het hipste tv-programma van de jaren zestig, maar is geschokt wanneer ze ontdekt dat ze dat niet samen met haar zwarte vrienden mag doen. Actie volgt!

Er zijn wel meer musicals die zware onderwerpen behandelen en/of zich tijdens moeilijke omstandigheden afspelen (bijv. Sound Of Music) maar de overgangen van blij gehuppel en gezang naar pittige discussies over discriminatie en rassenscheiding met bijbehorende droevige ballads zijn hier en daar nogal onevenwichtig. Er is echter een bijzonder goede poging gedaan om het verhaal en absurdisme van het origineel te behouden. En het serieuze gegeven blijft ondanks de lol overeind.

Zowel de verse als de ervaren acteurs weten allemaal te verrassen en te ontroeren. John Travolta wiebert af en toe met z'n accent, maar is toch geloofwaardig als onzekere moeder van spontane tienerdochter Tracy. Dat meisje is een ontdekking: ze heeft een dijk van een stem en is vol vertrouwen in de mensheid: een inspiratie. Michelle Pfeiffer zet als producer van de tv-show een tang van een wijf neer en Queen Latifah biedt als presentator geweldig tegenwicht in alle betekenissen van dat woord. Mijn held blijft natuurlijk Christopher Walken, die de vader speelt en dus met moederlief een potje mag dansen en zingen. De film ziet er verder ook aandoenlijk uit: prachtige aankleding en omgeving. Wat mij betreft de moeite waard en ik heb de eerste versie weer op m'n kijklijst gezet, ook al heeft die geen dansende Christopher:)

2 Comments:

At 9/23/2007 11:56:00 p.m., Blogger Unknown said...

maar je bent het allerbelangrijkste vergeten te melden:
dat je gewoon enorm blij wordt van deze film :)

happyhappyhappy!!
Ik raad de film aan aan iedereen met (beginnende) (herfst-) depri-buien ;)

And if it doesn't work: please kill yourself, because then nothing ever will (help you).

 
At 9/24/2007 09:51:00 p.m., Blogger BeeLikeJ said...

Ja, ga een beetje de afloop zitten verraden. *rolls eyes* :-p
Nou vooruit: het is een hoopvol einde. Maar anti-dip? That's quite a claim, although watching Christopher dance always cheers me up:)

 

Een reactie posten

<< Home