zaterdag, januari 12, 2008

Enchanted
Bioscoop De Kroon, 12012008
Het verhaal begint dus als tekenfilm in zo'n typisch sprookjesbos met pratende dieren en zingend meiske. Ook de prins op het witte paard is helemaal cliche, compleet met zenuwachtige knecht die kruipt voor de evil koningin. Ik was even bang dat Disney gewoon weer op de oude truttige manier een sprookje vernaggeld, maar dan...
Zoals gebruikelijk vreest de stiefmoeder van de prins voor haar positie en ze vervloekt de potentiele huwelijkskandidate. Giselle komt terecht in hedendaags New York tussen de echte mensen... Oh dear.

Amy Adams is zalig als de verwarde sprookjesprinses Giselle; ze is een snoesje. Patrick Dempsey is de echtscheidingsadvocaat die haar duidelijk probeert te maken dat in de echte wereld mensen niet 'nog lang en gelukkig leven' wanneer ze getrouwd zijn. Giselle houdt echter vol dat haar prins haar zal komen redden en dat dan alles goed komt. James Marsden is de prins die zelfs in de echte wereld niet uit het veld is te slaan. Vol goede moed gaat hij op zoek naar zijn prinses, terwijl stiefmoeder Susan Sarandon vanuit de sprookjeswereld de hereniging van de tortelduifjes probeert te verhinderen met behulp van knecht Timothy Spall (Wormtail!!!)

Ondanks de cliches blijft de film fris: de onvermijdelijke liedjes zijn niet te zoetsappig en worden zowaar geloofwaardig in het verhaal verwerkt (well, I believed it was real anyway;). Ik vond dit -eindelijk weer eens- een geslaagde Disney-film met fijne zelf-spot en leuke referenties aan bekende sprookjes. En wat mij betreft ook verrassend, want ik zag de afloop niet aankomen. Maar daar ga ik natuurlijk niets over zeggen;)

Labels: ,