maandag, november 12, 2007

Jesus Camp
Filmtheater Fraterhuis met mams, 12112007
Documentaire over een zomerkamp van de Born Again Christians in USA. Dat is een groep met invloed: zo'n 25% van de bevolking, inclusief huidige president Bush. Ze denken de waarheid in pacht te hebben en mensen die niet op hun manier geloven zijn verdoemd.
De film begint met een radio-talkshow-host die deze groep gelovigen te veel op een enge cult vindt lijken. De documentairemakers blijven buiten beeld, maar zijn duidelijk op zijn hand. Er wordt dus een enigzins gekleurd beeld gegeven, maar dat maakt het Jesus Camp niet minder bedenkelijk. "I can go into a playground of kids that don't know anything about Christianity, lead them to the Lord in a matter of, just no time at all, and just moments later they can be seeing visions and hearing the voice of God, because they're so open. They are so usable in Christianity." De bedoeling van het zo heftig bekeren van de beïnvloedbare jeugd, is het bouwen van een leger tegen de moslims, omdat die ook bereid zijn om voor hun geloof te sterven.
Becky Fisher, de mevrouw die het kamp organiseert, denkt werkelijk dat ze goed bezig is.
We zien geïndoctrineerde kindertjes die op zomerkamp in plaats van een bonte avond een lezing over abortus krijgen. Ik vond het niet prettig om die kids te zien en horen getuigen van hun 'liefde' voor God. Zoals dat jongetje van een jaar of tien dat zei dat hij tot z'n vijfde het gevoel had dat "there used to be something missing in his life, before he was a warrior for God. At five I got saved because I just wanted more out of life."
Of die meisjes die bij een middagdienst toegeven dat ze wel eens twijfelen en vervolgens tranen met tuiten grienen totdat ze hysterisch zijn, omdat twijfel fout is in de ogen van God. Pijnlijk en om te huiveren.
De film is een aanrader, maar om je alvast voor te bereiden op de waanzin waaraan de kinderen op het kamp worden blootgesteld, besluit ik met een veelzeggende quote van bovengenoemde Becky: "And while I'm on the subject, let me say something about Harry Potter. Warlocks are the enemies of God! And I don't care what kind of hero they are, they're an enemy of God and had it been in the old testament Harry Potter would have been put to death!"

Pfff.

Labels: