zaterdag, februari 10, 2007

Blood Diamond
Cinema De Kroon, 10022007
Deze stond op m'n lijst vanwege nominatie voor Leonardo. Het is wat mij betreft de eerste film waarbij hij zichzelf wegspeelt (al deed hij ook een behoorlijk goede poging hiertoe in The Departed)
In de jaren negentig is er een burgeroorlog gaande in Sierra Leone. Diamantsmokkelaar Danny ontdekt dat visser Solomon (Djimon Hounsou) -geronseld door de rebellen om in de diamantmijn te werken- een grote roze diamant heeft gevonden en verborgen. Danny belooft Solomon te helpen om zijn familie terug te vinden in ruil voor de ruwe diamant.
Amerikaanse journaliste Maddy (Jennifer Connolly) onderzoekt de vuile zaakjes van de diamanthandel en raakt ook betrokken bij de zoektocht naar de familie van Solomon en de diamant (waar was ie ook al weer precies begraven...)
Klinkt als Romancing The Stone, maar het is een bijzonder realistische film. Jammer dat ze er een romantisch tintje aan moesten geven, daardoor net niet helemaal geslaagd. De dame van het trio vond ik niet echt een interessant personage, ze blijft een beetje oppervlakkig. De heren zijn echter bijzonder overtuigend: beiden trotse Afrikanen, die ondanks hun verschillende achtergrond en motieven tot elkaar veroordeeld zijn. Indrukwekkend. In ieder geval een Oscar voor Djimon. (Ik denk dat die voor Leonardo naar Will of Forest gaat)

Labels: