dinsdag, februari 05, 2008

The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford
Filmtheater Fraterhuis, 05022008
Brad Pitt (JJ) en Casey Affleck (RF) als cowboys, dat klinkt toch veelbelovend. Bovendien was mij door twee dames verteld dat er subtext tussen de heren aanwezig was, dus toen moest ik wel. Het verhaal zit in de titel, maar het duurt behoorlijk lang voor die daad eindelijk voltrokken wordt en de film gaat ook nog even door na de 'moord'.
Robert Ford was lid van de bende van Jesse James, die op het moment dat de film begint enigzins uit elkaar begint te vallen. De heren hebben inmiddels genoeg verdiend met beroven van banken en treinen. Maar ondanks dat Jesse dus min of meer met vervroegd pensioen gaat, vind broekje Robert Ford hem als legende nog interessant genoeg om met hem op te blijven trekken. Ook al schept Jesse er nogal genoegen in om zijn ondergeschikten als oud vuil te behandelen.

De film begon met een voice over. Daar word ik chagrijnig van. Het tempo lag laag en de heren mompelden al hun dialogen, ook geen pluspunt. En de regisseur heeft het nogal hoog in z'n bol. In plaats van gewoon recht toe rechtaan het verhaal te vertellen en de fascinatie van Robert Ford voor Jesse James te laten zien, krijgen we veel stille landschapscenes voorgeschoteld. Misschien een poging om in de voetstappen van Ang Lee te treden? Alle elementen voor BrokeBack Mountain 2 waren aanwezig (cowboy-hoeden, paarden, zwijgend rond een kampvuur mannen onder mekaar, weet je wel) behalve dan een duidelijke relatie tussen de heren. Jesse James was misschien in het echt wel ondoorgrondelijk, maar om daar nou zo lang over te doen om dat duidelijk te maken? En ondanks de titel ging mijn sympathie toch echt uit naar de "lafaard" Robert Ford. Die zat vol goede bedoelingen als voetveeg van Jesse en kreeg daar totaal geen erkenning voor.
De beloofde subtext zat pas helemaal aan het eind, maar toen was ik m'n interesse voor de heren eigenlijk al lang verloren. Het commentaar van de dames op m'n flist was veel leuker. Dat wil ik je dan ook niet onthouden: suggestieve scenes in tAoJJbtCRF:)

Labels:

0 Comments:

<< Home