zondag, juni 25, 2006

North Country
Filmtheater Fraterhuis, 25062006 met mams
Waargebeurd verhaal dat zich afspeelt eind jaren tachtig. Josey werkt in ijzermijnen en voelt zich door mannelijke collega's behoorlijk (sexueel) geintimideerd. Ze is niet de enige, ook de andere dames die 'mannen'-werk doen, worden behandeld als minderwaardige banenstelende sletten, maar zij houden zich liever gedeist om gedonder tot een minimum te beperken. Josey pikt het echter niet langer en wanneer ze gedwongen wordt om ontslag te nemen, klaagt ze het bedrijf aan.
Best een interessant gegeven, vooral omdat het de eerste rechtszaak over dit onderwerp betrof en ook omdat de rollen gespeeld werden door niet de minste actrices. Hoofdrol voor Charlize Theron (Oscar voor Monster 2003) met in een van de bijrollen Frances McDormand (Oscar voor Fargo 1996) en in kleine rollen (want damesfilm;) de heren Sean Bean (Boromir in LOTR) en Woody Harrelson (Cheers;). De regiseur (v) maakte eerder Whale Rider (erg mooie film over Maori's).
Helaas leek het resultaat meer op een ware woensdag-avond film: alle ellende die Josey in haar leven is overkomen, wordt vertoond: slechte jeugd: rot-ouders, slecht huwelijk: zak van een echtgenoot, vervelende kinderen en dan ook nog die stomme kerels in de mijn: ach jee, meis, wat vervelend allemaal. En dan natuurlijk de 'spannende' rechtszaak die verloren lijkt, totdat... yeah. Waar gebeurd is niet persé onderhoudend. Ik had er meer van verwacht, het was vrij standaard en voorspelbaar. Deze mag je overslaan.