zaterdag, juni 23, 2007

Shut Up And Sing
Filmtheater Fraterhuis, 23062007
Het begint als een vrij standaard achter-de-schemen docu, over de Europese toernee van Amerikaans best-selling country-trio The Dixie Chicks. Maar tijdens een concert in Engeland in 2003 maakt leadzangeres Natalie Maines een opmerking over George Bush and all hell breaks loose. In 'oorlogstijd' mag je immers geen kritiek hebben op de president en een heleboel Amerikanen zijn zwaar beledigd dat ze -notabene in het buitenland- iets onaardigs over de man durft te zeggen. In de US bellen mensen massaal de country-radiostations en dreigen met een boycot wanneer de DCs gedraaid blijven worden en voormalige fans vernietigen met veel dramatiek hun CD's. Er volgen zelfs bedreigingen aan het adres van Natalie.

De film blijft het trio volgen, ook na de toernee en geeft zo een bijzonder interessant beeld van de gevolgen voor iedereen die bij de zaak betrokken is: van publiek en medewerkers tot meneer Bush himself.

De saamhorigheid en strijdlust van de dames is fascinerend en bewonderenswaardig. Zo verbijsterd als ik was (ben) over de reactie van de massa, zo onder de indruk was ik van de koelbloedigheid waarmee de groep de menigte en de media tegemoet trad. Persoonlijk zat ik daarbij ontzettend te crushen op Natalie, maar ook als je die oppervlakkige reactie buiten beschouwing laat, blijft deze documentaire een aanrader;)

Labels: ,