maandag, juli 20, 2009

Harry Potter And The Half-Blood Prince
Bioscoop De Buitensoos met Hans, Benthe en Jelle, 20072009
Na het Harry Potter Movie Marathon Weekend waren de verwachtingen hoog gespannen voor de zesde film in de serie. Ik had als voorbereiding ook alle boeken weer herlezen, maar de films zijn inmiddels een zo op zich zelf staand avontuur, dat de kennis van met name The Half Blood Prince me enigzins in de weg zat.

Het verhaal: professor Dumbledore bereidt Harry voor op het ultieme gevecht met slechterik Voldemort; samen onderzoeken ze zijn verleden om grip te krijgen op zijn plannen. Ondertussen krijgen de studenten met een tegenstander van een heel andere orde te maken; hun hormonen spelen hen parten. Maar Malvoy houdt zich bezig met andere zaken dan de liefde...

Regisseur David Yates was ook verantwoordelijk voor de vorige film (The Order Of The Phoenix) en die was wat mij betreft te kort (133 minuten) en er ontbraken cruciale scenes uit het boek. The Half-Blood Prince is in ieder geval lang genoeg (153 minuten) maar dat komt niet omdat Yates zich deze keer beter aan het boek heeft gehouden. Dat is nu echter geen bezwaar. Al had ik me als lezer verheugd op bepaalde dialogen, de scenes die wel zijn gebruikt waren perfect en maakten het gemis van hele delen van het boek meer dan goed.
Net als in de eerste vier films werden we eindelijk weer getrakteerd op prachtige overzicht shots van Hogwarts en omgeving, iets wat ook achterwege was gelaten in The Order Of The Phoenix.
Maar genoeg vergelijkingen: als film op zich staat The Half-Blood Prince als een huis; er is behoorlijk wat actie en het ziet er allemaal geweldig uit. De dialogen zijn om te smullen: alle acteurs hebben een prima timing. De keuzes van professor Snape blijven dubieus en de romantische scenes zijn schattig en/of grappig (al zijn ze in het boek nog leuker;). Harry's ontwikkeling van jongen naar fijne vent is mogelijk nog indrukwekkender op het doek dan in het boek en ik kijk vol verwachting uit naar de laatste film(s).

Labels: ,