zaterdag, juli 25, 2009

Australia
Filmtheater Fraterhuis met mams, 25072009
Episch avontuur in Australie aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog. Engelse Lady Ashley (Nicole Kidman) vraagt hulp aan ruwe veedrijver Drover (Hugh Jackman) om haar kudde runderen over vele kilometers land te drijven om het leger van vers vlees te voorzien voor het tegen de Japanners ten strijde trekt.

Ondanks de historische context, is het uiteindelijke resultaat een behoorlijk platte soap. Het verhaal gaat naast de aanval van Japan ook over de onderdrukking van de Aboriginals en de kwalijke praktijk dat halfbloed kinderen door de overheid werden heropgevoed tot blanken, maar de film concentreert zich vooral op de relatie tussen de chique lady en de rouwdouwer Drover; het leek wel een damesroman.
Ik had meer verwacht van regisseur Baz Luhrmann, helemaal omdat hij vreselijk lang bezig is geweest om deze film over zijn vaderland Australie te realiseren. Maar het ziet er te gemaakt uit; behalve de landschappen, zijn ook de referenties aan The Wizard Of Oz nogal overweldigend. Die oude film speelt een belangrijke rol in het verhaal zelf ("Oz", get it?) en daarnaast heeft Luhrman zich duidelijk laten inspireren door de vormgeving en het kleurgebruik in die klassieker. Dat komt het realisme van de film niet ten goede. Scenes die mogelijk emotioneel bedoeld waren verliezen aan impact vanwege het overdreven kleurige decor, om over de voorspelbare dialogen nog maar te zwijgen.

De liefde voor sprookjes was een prima uitgangspunt voor Luhrmann's meesterwerken Romeo + Juliet en Moulin Rouge, maar blijkt totaal niet geschikt voor een historisch drama. Het geheel was lachwekkend vermakelijk, maar niet echt indrukwekkend. (Met uitzondering van het lijf van Hugh Jackman, die uitgebreid gelegenheid krijgt om met z'n imposante verschijning te pronken, zie bijvoorbeeld deze douche scene die helaas is ingekort voor internet;)

Labels: ,